Dagcentrum Herkvallei

 

Dit dagcentrum, in de schaduw van wooncentrum Herkvallei, bestaat uit vier ateliers (het Bakhuis, het Schuurke, de Akker en de Klaproos). Elk atelier heeft haar eigen karakter, een aangepaste infrastructuur en specifieke activiteiten. Op deze manier biedt de Herkvallei opvang aan een 35-tal cliënten die naar eigen vermogen deelnemen aan activiteiten. Het pallet aan activiteiten is heel divers: van creatieve, recreatieve en vormende bezighden tot semi-industrieel werk. 

                                          

Doelgroep

 

-  Volwassen mannen en vrouwen met een mentale beperking.

-  Eventuele bijkomende beperking: gedrags en/of psychiatrische problemen,  epilepsie, …

 

 

Activiteiten

 

In het Bakhuis verspreidt er zich dagelijke een heerlijk geurtje doorheen de dagwerking. Er wordt lekker brood gebakken voor eigen verbruik, maar ook zandkoeken, speculoos en mikkemannen voor de verkoop in onze winkel Maak&Smaak in Sint-Truiden. We vinden het belangrijk dat iedereen zijn steentje, hoe klein ook, kan bijdragen in het bakproces en werken zo aan ieders zelfwaardegevoel. Naast het bakwerk is er ook nog de keukenafdeling. Samen met de begeleiding ondersteunen we het keukenteam. We snijden groentjes voor de soep, schillen aardappelen, ...

 

In het Schuurke heerst een rustig sfeertje. We starten elke dag met een groepsgesprek en bespreken wat er die dag zal gebeuren. We bieden een vast weekprogramma aan en werken daarbij themagericht. Het weekprogramma bestaat uit knutselen, bakken, vorming, beweging, muziek, ... Daarnaast spelen we in op ieders nood en vraag. Deelnemen aan een activiteit is mooi meegenomen, maar geen must. 's Middags na het eten wordt er voor wie het nodig heeft een rustmomentje voorzien. Er is ook ruimte voor eigen invulling tijdens de ontspannende momenten. 

 

De Akker is een atelier met allemaal jongeren. Samen werken ze aan hun vaardigheden en leren ze wat alle jongeren leren: actualiteit, sociale en huishoudelijke vaardigheden, .... We werken rond vormende thema's waaraan regelmatig een uitstap of bezoek gekoppeld wordt. Natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning. Zo wordt er wekelijks gesport op het sportterrein of gaan we zwemmen. 

 

In het ruime lokaal van de Klaproos is alles voorzien om creatief bezig te zijn. We maken er wens- en rouwkaartjes, juwelen, .... Wekelijks reizen we naar een ander gebied in de wereld. We leren over de gebruiken van dat land, maken mooie kunstwerkjes in thema en koppelen hier een uitstap aan. Tussendoor wordt er geregeld iets lekkers gebakken en wordt er samen muziek gespeeld. We hebben een aparte ruimte waar er met hout gewerkt wordt. Hier worden, naast aanmaakblokjes, ook creatieve constructies gemaakt. 

 

Werking

 

We focussen in de dagwerking vooral op structuur en een evenwicht tussen kunnen en aankunnen. Dagelijks voorzien we bij de start van de ateliers een gezamenlijk sportmoment (yoga, balsport, wandeling, ...) Regelmatig staan er uitstapjes gepland, zowel met de hele groep als per atelier. Jaarlijks doen we met de hele groep een picknick, vieren we belangrijke feestdagen en gaan we naar muziekfestivals zoals Buitenbeenpop. Daarnaast gaan we per aterlier bowlen, een terrasje doen of naar de cinema. Afhankelijk van de interesses van de cliënten, kunnen ook heel andere activiteiten op het programma staan zoals een bezoek aan een alpacaboerderij of lasergamen. 

 

Infrastructuur

 

De infrastructuur is volledig toegankelijk en aangepast aan de noden van de cliënten. In het dagcentrum zijn de modernste technologische hulpmiddelen (tilliften, rustruimte, …) binnen handbereik. Ook is er een goed uitgeruste snoezel- en kinéruimte. 

 

Contactgegevens

 

Dagcentrum Herkvallei

Sint-Truidersteenweg 317

3840 Borgloon

Tel: 012 24 21 80

Clustermanager: Vital Maesen

Stafmedewerker: Ellen Donnay