Dagcentrum Herkvallei

Dit dagcentrum, in de schaduw van wooncentrum Herkvallei, bestaat uit zes ateliers (het Erf, de Gaard, het Binnenhof, de Bloesem, het Keukske en de bakkerij). Elk atelier heeft haar eigen karakter, een aangepaste infrastructuur en specifieke activiteiten. Op deze manier biedt de Herkvallei opvang aan een 50-tal cliënten, die naar eigen vermogen deelnemen aan activiteiten. Het pallet aan activiteiten is heel divers: van creatieve, recreatieve en vormende bezigheden tot semi-industrieel werk.

                                          

Doelgroep

 

- Volwassen mannen en vrouwen

- Met een lichte tot ernstige mentale beperking

- Eventueel bijkomende beperking:

* het Erf: jongere zorgbehoevenden met fysieke, psychische of medische problemen of autisme

* de Gaard: oudere zorgbehoevenden met fysieke, psychische, medische problemen die veel rust nodig hebben

* het Binnenhof: personen met lichte tot matige gedragsproblemen en bijkomend fysieke, psychische en medische problemen

* de Bloesem: personen met matige tot ernstige gedragsproblemen en bijkomende psychische problemen

* het Keukske:  personen met eventueel een lichte bijkomende beperking met interesse in voorbereidend werk voor de keuken

* De bakkerij: personen met lichte tot matige gedragsproblemen en bijkomend fysieke en psychische problemen

- De maximumcapaciteit bedraagt 10 personen per atelier

 

Activiteiten

 

Maximale maatschappelijke en economische integratie verwezenlijken door bezigheden aan te bieden op ieders niveau, volgens ieders interesse, op ieders tempo: dat is het uitgangspunt in de Herkvallei. Onze cliënten laten hun creativiteit de vrije loop: zij leven zich uit door muziek te maken, te koken, te bakken of kunst te ontwerpen. De leergierigheid wordt geprikkeld tijdens verschillende vormende activiteiten, zoals pc-les, rekenen of schrijven. Ook semi-industrieel werk is mogelijk, bijvoorbeeld inpakwerk, groenten snijden of afwassen.

 

Na de inspanning volgt een welverdiend moment van ontspanning: recreatieve (zwemmen, paardrijden, uitstapjes) en therapeutische activiteiten (snoezelen, kiné, zwemmen, …) brengen de cliënten terug helemaal tot rust.

 

Werking

 

De Herkvallei koppelt het nuttige aan het aangename: door de cliënten een zinvolle dagbesteding te bieden kunnen ze terugvallen op een vaste structuur. Dit heeft een positieve impact op de levenskwaliteit van de cliënten: de zelfredzaamheid neemt toe, het zelfbeeld wordt positiever, de lichamelijke en cognitieve vaardigheden ontwikkelen zich. De positieve gevolgen overstijgen het individu. Het toenemende verantwoordelijkheidsgevoel bevordert immers de samenhang binnen de groep.

 

De cliënten doen wat ze kunnen, letterlijk en figuurlijk: wij stellen realistische doelen, rekening houdend met eventuele gedragsproblemen. In de ateliers Het Erf en De Gaard is er bovendien permanente en intensieve ondersteuning tijdens de dagdagelijkse bezigheden zoals eten, drinken, ontspannen, omkleden, naar het toilet gaan, … . De ondersteuning in Het Binnenhof, De Bloesem en de Bakkerij beperkt zich tot een coachend verbale begeleiding. Op deze manier bieden we een antwoord op elke individuele hulpvraag.

 

Infrastructuur

 

De infrastructuur is volledig toegankelijk en aangepast aan de noden van de cliënten. In het dagcentrum zijn de modernste technologische hulpmiddelen (tilliften, rustruimte, …) binnen handbereik.

 

Contactgegevens

 

Dagcentrum Herkvallei

Sint-Truidersteenweg 317

3840 Borgloon

Tel: 012 24 21 80

Clustermanager: Vital Maesen

Stafmedewerker: Ellen Donnay