Dagcentrum De Biekes

Veertien cliënten worden dagelijks met open armen ontvangen in De Biekes, een kleinschalig project in het centrum van Sint-Truiden. Overdag hebben zij de keuze uit creatieve, recreatieve, vormende en huishoudelijke activiteiten. De typische Truiense gezelligheid primeert in dit dagcentrum, waar altijd een ontspannen sfeer heerst en keuzevrijheid hoog in het vaandel gedragen wordt.

 

Doelgroep

 

- Volwassen mannen en vrouwen

- Met een lichte tot matige mentale beperking

- Eventueel bijkomende beperking: fysieke beperking, psychische en/of emotionele problemen, communicatieproblemen,…

- De maximumcapaciteit bedraagt 16 personen per dag

 

Activiteiten

 

Pluk de dag, dat is het motto in De Biekes. Elke dag is een nieuw avontuur: de cliënten leren omgaan met een computer, koken hun eigen potje of doen  boodschappen. Door bijvoorbeeld wenskaarten te bewerken kunnen ze zich ook creatief uitleven, individueel of in groep.

 

Door de aard van de activiteiten leren de cliënten zich in te passen in de maatschappij: zo gaan ze regelmatig winkelen, fietsen of iets drinken in de stad.

 

Werking

 

Dagcentrum De Biekes biedt de cliënten een zinvolle dagbesteding, zodat ze kunnen terugvallen op een vaste structuur. Dit heeft een positieve impact op de levenskwaliteit van de cliënten: de zelfredzaamheid neemt toe, het zelfbeeld wordt positiever, de lichamelijke en cognitieve vaardigheden ontwikkelen zich. De positieve gevolgen overstijgen het individu. Het toenemende verantwoordelijkheidsgevoel bevordert immers de samenhang binnen de groep.

 

De cliënten doen wat ze kunnen, letterlijk en figuurlijk: wij stellen realistische doelen, rekening houdend met eventuele gedragsproblemen. Er is bovendien permanente en intensieve ondersteuning tijdens de dagdagelijkse bezigheden zoals eten, drinken, ontspannen, omkleden, naar het toilet gaan, … . Op deze manier bieden we een antwoord op elke individuele hulpvraag.

 

Infrastructuur

 

De infrastructuur is volledig toegankelijk en aangepast aan de noden van de cliënten. Dit kleinschalige project staat bekend om zijn huiselijke, vertrouwde sfeer.

 

Contactgegevens

 

Dagcentrum De Biekes

Ursulinentraat 2

3800 Sint-Truiden

Tel: 011 67 27 00

Clustermanager: An Vanstraelen

Stafmedewerker: Lisa Battello