Dagcentrum Unikum

In het gezellige Ulbeek ligt Unikum. Een vijfentwintigtal mannen en vrouwen vullen hier hun dag zinvol in door mee te werken aan semi-industriële taken. Ook de tuinploeg, die instaat voor het onderhoud van de tuinen van de andere projecten, heeft zijn uitvalsbasis in Ulbeek.  Unikum biedt altijd weer uitdagende activiteiten op maat, waar onze cliënten met hart en ziel aan deelnemen.

 

Doelgroep

 

- Volwassen mannen en vrouwen

- Met een lichte tot ernstige mentale beperking

- Eventueel bijkomende beperking: lichte gedragsproblemen, fysieke beperking, psychische problematiek, …

- De maximumcapaciteit bedraagt 35 personen per dag

 

Activiteiten

 

Vier ateliers geven vorm aan dit dagcentrum. De tuinploeg staat in voor het onderhoud van de tuinen rondom andere projecten van Intesa. De drie andere ateliers richten zich op semi-werk  voor verschillende leveranciers, waar elke cliënt een eigen deeltaak uitvoert.

 

Naast het serieuze werk is er ruimschoots tijd voor ontspanning, sport en vorming. Het uitgangspunt is om maximale maatschappelijke en economische integratie te verwezenlijken door bezigheden aan te bieden op ieders niveau, volgens ieders interesse, op ieders tempo.

 

Werking

 

Unikum bevindt zich in een werkruimte voor het magazijn van Unicraft, waardoor de cliënten letterlijk deel uitmaken van het bedrijf en zien dat ze een belangrijke schakel zijn in het proces.  Het buitenshuis werken maakt dat cliënten kunnen terugvallen op een vaste structuur. Dit heeft een positieve impact op de levenskwaliteit van de cliënten: de zelfredzaamheid neemt toe, het zelfbeeld wordt positiever, de lichamelijke en cognitieve vaardigheden ontwikkelen zich. De positieve gevolgen overstijgen het individu. Het toenemende verantwoordelijkheidsgevoel bevordert immers de samenhang binnen de groep.

 

De cliënten doen wat ze kunnen, letterlijk en figuurlijk: wij stellen realistische doelen, rekening houdend met eventuele gedragsproblemen. Er is bovendien coachende verbale ondersteuning tijdens de dagdagelijkse bezigheden zoals eten, drinken, ontspannen, omkleden, naar het toilet gaan, … . Op deze manier bieden we een antwoord op elke individuele hulpvraag.

 

Infrastructuur

 

De infrastructuur is volledig toegankelijk en aangepast aan de noden van de cliënten, wat de zelfredzaamheid ten goede komt.

 

Contactgegevens

 

Dagcentrum Unikum

Daalstraat 35

3832 Ulbeek

Tel: 012 74 39 88

Clustermanager: Ann Putzeys